Activiteiten en Acts 2024

Ruim 500 vrijwilligers in kostuum maken van het mooie oude Doesburg een prachtig middeleeuws tafereel. Om de sfeer nog gezelliger te maken klinkt er overal muziek en zorgen de acts voor vertier.

Walking Through History: Willem van Oranje en Louise de Coligny

Hoort aan hoort aan! De stadhouder zelf, Vader des Vaderlands, Willem van Oranje doet de Hanzedag aan! Samen met zijn vrouw Louise de Coligny brengt hij een bezoek aan Doesburg.

Oranje boven!

Van middeleeuwen tot renaissance, van de napoleontische periode tot het interbellum, de historisch acteurs van “Walking Through History” zijn in vele eeuwen thuis. In hun prachtige adellijke handgemaakte kostuums zorgen zij voor een ontvangst in stijl. 

 

Straattheater van plezier

Straattheater van Plezier

Middeleeuws straattheater met muziek, magie en lol, heel veel lol, de naam zegt het al! 

Het straattheater van plezier bestaat uit de middeleeuwse troubadour Yann Lawick, de marketentster en notoir charlatan Aye en de nar Martinus Zotteklep.

straattheatervanplezier.nl

Middeleeuws Genootschap Monnickendam

Het genootschap verzorgt een groots tafereel met zo’n 35 tot 40 historische acteurs met diverse podia en voorstellingen. 

Denk aan keisnijders, vroedvrouwen, piskijkers en kruidendokters.

Er wordt middeleeuws gekookt en men toont zich bekwaam in de kunst van de kaligrafie. Ook rondlopende leprozen en de beul kun je zomaar tegenkomen!

Middeleeuws Genootschap Monnickendam

Alcazaer Di Gio

Alcazaer Di Gio, huismagiër van Pelgrom, bezorgt je tijdens de Hanzefeesten een ongelooflijke magische tijd. 

Na een lange reis vanuit het verre graafschap Vlaanderen zal hij je rond zijn oude karretje kleine momenten van grote verbazing bezorgen, goed doorspekt met kolder, welk je niet licht zult vergeten.

 

Troubadour Lucas Florent

Troubadour en minstreel Lucas Florent brengt gedurende de dag met luit en de kazou een rijk repertoire ten gehore.
Van hoofse liefdesballaden tot spot en drankliederen.

 

Troubadour en minstreel Lucas Florent 

fotografie Martijn van Sabben

Compagnie Gallimaufry

Met meerdere muzikanten brengt Compagnie Gallimaufry muziek in middeleeuwse sferen.

Zij bespelen de draailier, dat prachtige instrument dat al in de middeleeuwen bestond, de middeleeuwse trom (davul), luit en octaaf mandoline of doedelzak en fluit.

Companie Gallimaufry is tevens bedreven in het straattheater, zo kunnen zij opvoeren: “Van den Vos Reynaerde”.
In deze samenwerking van Compagnie Gallimaufry en Historyteller vertolken zij dit spektakelstuk over de middeleeuwse schavuit Reynaerd de Vos. 

De Leydse Kluchtencompagnie

De leydse Kluchten Compagnie speelt kluchten op straten en pleinen in den lande. Dit is volksvermaak met een moraal voor jong en oud. De historische, komische verhalen stammen uit de periode 1400 tot 1700 en zijn vertaald en bewerkt.

De Kluchten Compagnie beschikt over mooie kostuums en allerlei attributen om de toeschouwers mee terug te nemen in de tijd.
Kluchten duren zo’n 25 minuten.

Leydse Kluchtencompagnie FB

Leydse Kluchtencompagnie

Erik de Viking

Vuurmagiër Erik de Viking toornt hoog boven de mensen uit als steltloper, jongleert en spuwt vuur alwaar hij kan.

Erik de Viking

. . . 

Martinus Zotteklep

Nar Martinus Zotteklep

Martinus vertelt onder meer (sterke) verhalen over zijn leven als hofnar. Tijdens deze verhalen jongleert en goochelt hij er op los. 

Martinus is een ware kindervriend. Soms lijkt hij wel verdwaald in het moderne straatbeeld, maar daardoor zeker juist erg grappig en als hij de kans heeft speelt hij met vuur…

Martinus Zotteklep

Aye, de marketenster

Aye is een echte marketentster, een kampvolgster die gerechtigd was om aan soldaten waren te verkopen zoals drank, voedsel en kleine benodigdheden voor het dagelijks leven.

Met haar rieten mand onder haar arm ziet ze er uit als of ze zo uit een oud schilderij is gestapt.  U vraagt zich af: is het een marktvrouw, een wasvrouw wellicht? Fout. het is Aye de marketentster. Aye, altijd vrolijk en vol humor. 

act Aye

Muziekgroep Slag ende Stoot

Gewapend met fluit, draailier, trom, schalmei, doedelzak en langhalsluit neemt Slag ende Stoot u mee naar een tijd die tot de verbeelding spreekt van velen: de Middeleeuwen. 

Ook hoort men opzwepende klanken uit de 16e en 17e eeuw, alsmede geheel eigen composities en teksten, welke voor het gehoor zo uit die perioden afkomstig lijken te zijn. 

Muziekgroep Slag ende Stoot 

Apotheke Damianus

Drs. Wieze van Elderen is historicus, gespecialiseerd in de late middeleeuwen en docent geschiedenis.

Tijdens de Hanzedag laat ze op interactieve wijze een 15e eeuwse apotheek tot leven komen met Apotheke Damianus.

Ambachten Genootschap Werm en Kald

Kampement Werm & Kald

Oude ambachten van het Ambacht Genootschap “Werm en Kald” met o.a.

  • Leerbewerking
  • Smid
  • Tegeltjesmaker
  • Touwslaan
  • Mandenmaker
  • Netten boeten
  • Vleesrookton
  • Marskramer

Plansjet Poppentheater

De groep Plansjet brengt een originele en grappige show met houten poppen.

De traditionele marionetten worden door henzelf gemaakt van hout, gekleurd en aangekleed. Een steltenloper, het skelet, een paard, de piraat… gaan allemaal dansen op de muziek die Mieke speelt op de draailier. Kom deze ‘Bal Populaire’ bekijken.

 

poppenspeler Plansjet
Tjebbe de Trommer

Tjebbe de Trommer

De rondtrekkende muzikant Tjebbe neemt zijn rugmand of wagentje mee met trommels, fluiten, hoorns, allerhande gheraasmakers, raspen, ratels en nog meer.

Hier en daar zal hij uitrusten op zijn kleedje en graag vertellen over deze historische instrumenten. Daarbij wordt het publiek ook uitgedaagd om mee te doen

Tjebbe op FB

Het Historisch Banket: eten in de 16e eeuw (Proeverij)

In een sfeervolle historische setting komen er diverse simpele voorbeeld-gerechten en ingrediënten op tafel te staan. Daarnaast zijn er gerechten om te proeven (zolang de voorraad strekt).

Kokkin Sacha Husken (Toen Ter Tafel) vertelt enthousiast over de keuken uit die tijd en neemt de bezoeker mee op een culinaire tijdreis.

Toentertafel

Middeleeuws banket / Toen ter tafel
Baroen Ridders

Baroen

Denk je dat jij een ridder kunt worden? Met hulp van Kapitein Baroen moet dat lukken en hoef je niet 10 jaar te oefenen voordat je het ridderzijn onder de knie hebt.

Stal Mansour

Het trompetterkorps geeft je een machtige ervaring. Het trompetgeschal, de  trappelende hoeven, de herauten in kostuum en met veer op de hoed, je waant je in een andere tijd.

Dit jaar zijn er 2 prachtige paarden met herauten te zien én te horen tijdens de hele dag. De trompetten zijn zogenaamde signaaltrompetten of cavalerietrompetten, die de herauten met één hand kunnen spelen. 

Stal Mansour paarden en trompetten in de optocht Doesburg
Foto lezing toentertafel

Toen Ter Tafel (Lezing)

In Middeleeuws Europa had nog nooit iemand een aardappel gezien, of een tomaat…. Wat aten mensen dan wel? En was het lekker?

In deze lezing vertelt Sacha Husken van Toen ter tafel over diverse aspecten van de Middeleeuwse keuken: ingrediënten, bereidingswijzen, verschillen tussen arm en rijk, ‘gezonde’ voeding, bewaren zonder koelkast en meer.

walking through history kostuums lezing

Walking Through History (Lezing)

Walking Through History staat bekend om hun zelfgemaakte en gedetailleerde historische kostuums.

Tijdens deze presentatie zullen Jasper en Angela je alle stappen laten zien bij de constructie van historische kleding. Je krijgt handige tips om dit zelf ook te kunnen doen. Zoals:

– Waar kan je inspiratie opdoen
– Hoe kom je aan patronen en materialen
– Hoe werd de kleding vroeger geconstrueerd, voordat de naaimachine was uitgevonden.