Activiteiten en Acts 2023/2024

Ruim 500 vrijwilligers in kostuum maken van het mooie oude Doesburg een prachtig middeleeuws tafereel. Om de sfeer nog gezelliger te maken klinkt er overal muziek en zorgen de acts voor vertier.

Walking Through History: Maurits van Oranje en Margaretha van Mechelen

Prinselijk bezoek dit jaar te Doesburg: Maurits van Oranje en Margaretha van Mechelen brengen een bezoek aan de markt en inspecteren gelijk de verdedigingswerken, want wie weet staan er Spanjaarden voor de poort!

Van middeleeuwen tot renaissance, van de napoleontische periode tot het interbellum, de historisch acteurs van “Walking Through History” zijn in vele eeuwen thuis.

In hun prachtige adelijke handgemaakte kostuums zorgen zij voor een ontvangst in stijl.

Vikingen in Doesburg

'Scaldingi' - Viking Genootschap vzw

Wij maken het dagelijks leven van de Vikingen zichtbaar en tastbaar, en slagen erin om met 20 mensen verschillende ambachten uit te oefenen op authentieke wijze.

Enkele voorbeelden: spinnen, wol kaarden en kleuren, smeden, lepels en kommen snijden, been bewerken, leer bewerken, kledij maken, netten breien en boeten, touw slaan.

‘Scaldingi’ – Viking Genootschap vzw

Carnivale - historische kermis

Een historische kermis bestaande uit:
  • Schommelbootjes
  • Handdraaimolen
  • een (vegetarische) worsten kraam
  • een wafelkraam met authentiek terras
  • een klein kampement
Alle medewerkers verschijnen in middeleeuwse kledij.

Alcazaer Di Gio

Alcazaer Di Gio, huismagiër van Pelgrom, bezorgt je tijdens de Hanzefeesten een ongeloofijke magische tijd. 

Na een lange reis vanuit verre graafschap Vlaanderen zal hij je rond zijn oude karretje kleine momenten van grote verbazing bezorgen, goed doorspekt met kolder, welk je niet licht zult vergeten.

Novum Milites Francorum

Novum Milites Francorum is de Karolingische uitbeelding van Het Bolwerk Levende geschiedenis.

Zij beelden het leven uit onder Lodewijk de Vrome in al zijn facetten.

Zij komen met kampement en kunnen zowel militair als in burger aanwezig zijn.

Novum Milites Francorum

Novum Milites
fotografie Martijn van Sabben

Compagnie Gallimaufry

Met meerdere muzikanten brengt Compagnie Gallimaufry muziek in middeleeuwse sferen.

Zij bespelen de draailier, dat prachtige instrument dat al in de middeleeuwen bestond, de middeleeuwse trom (davul), luit en octaaf mandoline of doedelzak en fuit.

Companie Gallimaufry is tevens bedreven in het straattheater, zo kunnen zij opvoeren: “Van den Vos Reynaerde”.
In deze samenwerking van Compagnie Gallimaufry en Historyteller vertolken zij dit spektakelstuk over de middeleeuwse schavuit Reynaerd de Vos. 

De personages in dit straattheater, waar de toeschouwer onderdeel van uitmaakt, worden geaccentueerd door het gebruik van karakteristieke lederen maskers. Muziek vult de vertelling aan.

Madame Roza

De waarzegster waar een ieder na het gesprek even stil is van de inzichten die zij meegeeft. Bij het betreden van haar historische tent waant u zich in een andere wereld, een sprookje zo mooi en bijzonder.

Zij verklaart gaarne voor u, wat de tarotkaarten te zeggen hebben.
Gij komt zo tot nieuwe inzichten in heden en verleden. De waarheid met een kwinkslag. En wie weet, wanneer de sterren gunstig staan, wel een vleugje toekomst.

act Madame Roza -waarzegster

Fabela, de Muzikale Nar

Fabela is de naam van één van de grappigste narren van de Lage Landen. Met al zijn muziekinstrumenten en prachtige kostuum met puntschoenen laat hij de mensen hun dagelijkse zorgen voor even vergeten. 

Fabela, met zijn toeters, bellen en prachtige verhalen, voert u weg van zorgen, al uw smachten en uw kwalen.

Troubadour Lucas Florent & fluitist Hiëronymus

Troubadour en minstreel Lucas Florent brengt gedurende de dag met luit en kazou een rijk repertoire ten gehore. Van hoofse liefdesballaden tot spot en drankliederen. Ook fluitist Hiëronymus is aanwezig. Als duo halen zij werkelijk de meest prachtige deunen van stal. 

Hiëronymus speelt allerhande fluiten en zingt volborstig mee. Bovendien blaast hij niet enkel zijn fluiten, maar beroert hij ook de knoppen van de draailier, een instrument met uiterst gevoelige snaren waar al menig vrouwen – (en mannen) hart een huppeltje voor maakte.

Act Florent en Hieronymus
Martinus Zotteklep

Nar Martinus Zotteklep

Een bijzondere verschijning. Martinus zit vol verhalen, spuwt vuur, jongleert en goochelt. Door ruimte en tijd gereisd, rechtstreeks uit vervlogen tijden: Zotteklep, de vrolijke nar met grootse lach!

Aye, de schalkse lichtekooi

Met haar rieten mand onder haar arm ziet ze er uit als of ze zo uit het verleden is komen aanlopen. Je vraagt je af: is het een wasvrouw? Een marktvrouw misschien? Fout, Aye is de schalkse lichtekooi, maar kan ook de gedaante van een charlatan aannemen. 

Op een bijzondere manier weet Aye u op een aangename manier te “verleiden”.

act Aye

Muziekgroep Slag ende Stoot

Gewapend met fuit, draailier, trom, schalmei, doedelzak en langhalsluit neemt Slag ende Stoot u mee naar een tijd die tot de verbeelding spreekt van velen: de Middeleeuwen. 

Feesten die soms dagen en nachten duurden, werden opgeluisterd door muziek die de mensen deed dansen en zingen. Muziek die de muren doet trillen, muziek die doet lachen en huilen. Soms vertelt zij een verhaal over liefde of van oorlog en strijd, soms van de verzoening, dan weer van drinkgelagen om vervolgens weer over te gaan naar de Cantigas en Sefardische liederen, met hun vaak opwindende oosterse ritmes. 

Ook hoort men opzwepende klanken uit de 16e en 17e eeuw, alsmede geheel eigen composities en teksten, welke voor het gehoor zo uit die perioden afkomstig lijken te zijn. 

De Middeleeuwse muziekgroep Slag ende Stoot brengt dit alles in een wervelend spektakel.

Ontfanck Gheselle

Muziek maakt het volk blij. Zij gaan eten, drinken, zingen en dansen tot laat in de nacht.

Daarom zijn wij speelmannen en speelvrouwen altijd welkom op kastelen en feesten.

Wij spelen op diverse muziekinstrumenten zoals: Doedelzakken, Draailieren, Eenhandsfluiten, Trom, Hommels, Hoorns enz.

Middeleeuwse en oude muziek

fotografie Ton Rottengather

The Wentwood Company

The Wentwood Company is een re-enactmentvereniging die de periode tussen 1380 en 1420 uitbeeld.

We laten zien hoe het leven van een Engelse huurling was in de late middeleeuwen, waaronder het leven in een kampement, zwaardvechten, boogschieten en verschillende ambachten.

Datura

Datura komt weer een feestje maken op de fantastische Hanzedag in het bruisende Doesburg. Het is tijd om het glas te heffen, een toost uit te brengen en te genieten van de mooiste muziek uit de middeleeuwen.

Dit keer mag er ook gedanst worden. Wij nodigen jullie uit voor de hilarische middeleeuwse paardendans.

Datura
Ambachten Genootschap Werm en Kald

Kampement Werm & Kald

Oude ambachten van het Ambacht Genootschap “Werm en Kald” met o.a. mandenmaker, wilgenteenvlechter, touwslager, rokerij, netten breien, weven, smid en kindervermaak.

Bloodaxes of Cweorth

De Bloodaxes of Cweorth is een familie, die bestaat uit bloed- en zielsverwanten. Reizend met hun grote tent, tarp, volva-tent en twee bij-tenten; brengen ze de geschiedenis van een Deense Viking familie tot leven.

Blood axes
Baroen Ridders

Baroen

Denk je dat jij een ridder kunt worden? Met hulp van Baroen moet dat lukken en hoef je niet 10 jaar te oefenen voordat je het ridderzijn onder de knie hebt.

Plansjet Poppentheater

De groep Plansjet brengt een originele en grappige show met houten poppen.

De traditionele marionetten worden door henzelf gemaakt van hout, gekleurd en aangekleed. Een steltenloper, het skelet, een paard, de piraat… gaan allemaal dansen op de muziek die Mieke speelt op de draailier. Kom deze ‘Bal Populaire’ bekijken.

Als koppel reizen Mieke en Chris heel Europa door en vermaken ze de mensen op pleinen en in de straten met de dansen uit
Vlaanderen België.

poppenspeler Plansjet
museumboot de vlotbrug

Reizend museumschip De Vlotburg

De middeleeuwen waren woeste en donkere tijden. Een tijd van kastelen, ridders, jonkvrouwen en heldhaftige strijders. Kinderogen lichten op wanneer ze de prachtige verhalen horen over de ruige tochten van ridders in hun schitterende wapenuitrusting.

Toch was het leven niet altijd zo glorieus als in de verhalen en de sprookjes. Heb je wel eens stil gestaan bij het dagelijks leven van de horigen, de ambachtslieden, de knechten en de meiden?

Op ons reizend museumschip kun je op een unieke en verrassende manier dit leven van dichtbij ervaren.

Stal Mansour

Het trompetterkorps geeft je een machtige ervaring. Het trompetgeschal, de  trappelende hoeven, de herauten in kostuum en met veer op de hoed, je waant je in een andere tijd. Dit jaar zijn er 2 prachtige paarden met herauten te zien én te horen tijdens de hele dag.

De trompetten zijn zogenaamde signaaltrompetten of cavalerietrompetten, die de herauten met één hand kunnen spelen. 

Het repertoire bestaat uit militaire marsen, eresignalen, signalen uit de jachtwereld en speciaal voor het trompetterkorps geschreven composities. 

Stal Mansour paarden en trompetten in de optocht Doesburg
roofvogels yuki onna

Yuki Onna – Roofvogels

Yuki Onna verzorgt demonstraties met roofvogels op een professionele en educatieve manier. Hun roofvogels zullen het publiek fascineren door hun pracht en spektakel.

Wegens gebrek aan ruimte zullen er in Doesburg geen demonstraties plaatsvinden, maar zullen de valkeniers rondlopen met de vogels