Activiteiten / Programma

Ruim 500 vrijwilligers in kostuum maken van het mooie oude Doesburg een prachtig middeleeuws tafereel. Om de sfeer nog gezelliger te maken klinkt er overal muziek en zorgen de acts voor vertier.

Walking Through History: Jacoba van Beieren en Jan IV van Brabant

Hoog bezoek tijdens de Doesburgse Hanzefeesten: Jacoba van Beieren, gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen en Jan IV van Brabant, hertog van Brabant, vereren Doesburg met hun aanwezigheid. 

Zij zijn ook wel toe aan een verzetje, want zij hebben de buik vol van de Hoekse en Kabeljauwse twisten waar zij zich in de 15e eeuw in bevinden.

Wel eens oog in oog gestaan met echte 15e eeuwse hoge adel? Op 11 juni is de kans groot dat dit je overkomt!

 

Act Jan van Brabant en Jacoba van Beieren
fotografie Stephen Troost

Alcazaer Di Gio

Alcazaer Di Gio, huismagiër van Pelgrom, bezorgt u tijdens de Hanzefeesten een ongeloofijke magische tijd. 

Na een lange reis vanuit verre graafschap Vlaanderen zal hij u rond zijn oude karretje kleine momenten van grote verbazing bezorgen, goed doorspekt met kolder, welk u niet licht zult vergeten.

 

Troubadour Lucas Florent & fuitist Hiëronymus

Troubadour en minstreel Lucas Florent brengt gedurende de dag met luit en kazou een rijk repertoire ten gehore. Van hoofse liefdesballaden tot spot en drankliederen. Ook fuitist Hiëronymus is aanwezig. Als duo halen zij werkelijk de meest prachtige deunen van stal. 

Hiëronymus speelt allerhande fuiten en zingt volborstig mee. Bovendien blaast hij niet enkel zijn fuiten, maar beroert hij ook de knoppen van de draailier, een instrument met uiterst gevoelige snaren waar al menig vrouwen – (en mannen) hart een huppeltje voor maakte.

Act Florent en Hieronymus

Muziekgroep Slag ende Stoot

Gewapend met fuit, draailier, trom, schalmei, doedelzak en langhalsluit neemt Slag ende Stoot u mee naar een tijd die tot de verbeelding spreekt van velen: de Middeleeuwen. 

Feesten die soms dagen en nachten duurden, werden opgeluisterd door muziek die de mensen deed dansen en zingen. Muziek die de muren doet trillen, muziek die doet lachen en huilen. Soms vertelt zij een verhaal over liefde of van oorlog en strijd, soms van de verzoening, dan weer van drinkgelagen om vervolgens weer over te gaan naar de Cantigas en Sefardische liederen, met hun vaak opwindende oosterse ritmes. 

Ook hoort men opzwepende klanken uit de 16e en 17e eeuw, alsmede geheel eigen composities en teksten, welke voor het gehoor zo uit die perioden afkomstig lijken te zijn. De Middeleeuwse muziekgroep Slag ende Stoot brengt dit alles in een wervelend spektakel.

Madame Roza

De waarzegster waar een ieder na het gesprek even stil is van de inzichten die zij meegeeft. Bij het betreden van haar historische tent waant u zich in een andere wereld, een sprookje zo mooi en bijzonder.

Zij verklaart gaarne voor u, wat de tarotkaarten te zeggen hebben.
Gij komt zo tot nieuwe inzichten in heden en verleden. De waarheid met een kwinkslag. En wie weet, wanneer de sterren gunstig staan, wel een vleugje toekomst.

act Madame Roza -waarzegster

Fabela, de Muzikale Nar

Fabela is de naam van één van de grappigste narren van de Lage Landen. Met al zijn muziekinstrumenten en prachtige kostuum met puntschoenen laat hij de mensen hun dagelijkse zorgen voor even vergeten. 

Fabela, met zijn toeters, bellen en prachtige verhalen, voert u weg van zorgen, al uw smachten en uw kwalen.

Aye, de schalkse lichtekooi

Met haar rieten mand onder haar arm ziet ze er uit als of ze zo uit het verleden is komen aanlopen. Je vraagt je af: is het een wasvrouw? Een marktvrouw misschien? Fout, Aye is de schalkse lichtekooi, maar kan ook de gedaante van een charlatan aannemen. 

Op een bijzondere manier weet Aye u op een aangename manier te “verleiden”.

act Aye
Martinus Zotteklep

Nar Martinus Zotteklep

Een bijzondere verschijning. Martinus zit vol verhalen, spuwt vuur, jongleert en goochelt. Door ruimte en tijd gereisd, rechtstreeks uit vervlogen tijden: Zotteklep, de vrolijke nar met grootse lach!

Ganzenhoedster

In vroegere tijden was er gedurende het voorjaar en in de zomer een levendige handel in eieren, dons(veren) en kuikens van ganzen. De ganzen werden meestal 2, soms 3 keer per jaar ‘geplukt’.

De kleine veren en het dons werden gebruikt voor de vulling van (dek)bedden, de 5 grote penveren als schrijfgerei (ganzenveer) of in combinatie met paardenhaar, voor het maken van handgrepen voor ‘goastokken’ (wandelstokken).

Jaarlijks waren er, meestal rond Sint Maarten, ganzenmarkten in de steden waarop gemeste ganzen werden verkocht als Sint Maartensgans voor het ‘gaanzemoal’. Grote koppels ganzen werden zoals dat heet “gedreven”. Tijdens de Hanzefeesten ziet men hier een demonstratie van.

ganzenhoedster met ganzen op hanzefeest