Middeleeuwse kostuums

Middeleeuwse kostuums

Sedert de oprichting van de Hanzedag Doesburg is een groep van zo’n 15 dames een groot deel van het jaar bezig met het vervaardigen en onderhouden van de Middeleeuwse kleding. Deze wordt overwegend gemaakt van stoffen en toebehoren, die we gekregen hebben van mensen uit de wijde omgeving. Soms naaien we algemene kostuums, geschikt voor elke gelegenheid, maar ook specifieke kleding passend bij het jaarlijks gekozen thema.

In de kelder van Grootenhuis / IJsselzicht hangen meer dan duizend jurken, rokken, bloezes, pakken en broeken voor arm en rijk, voor soldaten, monniken en nonnen met de bijbehorende attributen.

Deze attributen en andere zaken worden mede gemaakt door enkele mannen, die van restanten hout weer de mooiste dingen maken. Ook werken we met leer en wol en één van de dames maakt elk jaar opnieuw de prachtigste voorwerpen van keramiek.

We komen om de veertien dagen bijeen om gezellig koffie te drinken, om ideeën uit te wisselen en de voortgang te bespreken

Hoe kom ik aan een kostuum?

Wil je dit jaar naar het Hanzefeest komen in passende kledij? Je kunt een afspraak maken via de kalender.

Het adres is: Grootenhuis (voorheen bejaardencentrum IJsselzicht), Van Brakellaan 54 in Doesburg (de oude ingang van o.a. ook de kinderopvang).

We werken met een kalender voor de data en de tijdstippen, zodat we weten op welk moment we aanwezig moeten zijn om te helpen met het kiezen en passen van de kleding. En de spreiding qua tijdstippen maakt dat we voor iedereen rustig de tijd kunnen nemen en niet iedereen gelijktijdig komt.

We helpen ook graag met het bedenken van wat men wil uitbeelden, individueel of in een groepje, en met de bijbehorende act. Heeft men zelf al een idee dan zoeken we naar de meest passende kleding en bijbehorende attributen.

De grootste keuze qua kleding heeft men aan het begin van de uitleenperiode. De kleding kan na het passen gelijk mee naar huis genomen worden (neem dus een tas o.i.d. mee).

Iedereen krijgt een bon mee waarop de kledingstukken vermeld worden en waarop aangegeven is wanneer de kleding teruggebracht dient te worden. Bewaar deze bon goed en breng de kleding tijdig terug!

Kosten

Voor alle vrijwilligers op de Hanzedag is het lenen van de kleding gratis; natuurlijk wordt een vrijwillige bijdrage zeer op prijs gesteld.

Winkeliers en horecaondernemers (die een omzet halen uit deze dag) betalen € 15,- per compleet kostuum en ook iedereen, die buiten de Hanzedag om onze kleding wil gebruiken voor feesten of partijen betaald € 15,- per kostuum.

Voor ondernemers die een kraam huren is het lenen van een kostuum bij de kraamprijs inbegrepen.

Bijdrage ondernemers

Ondernemers betalen een bedrag van € 15,00 per kostuum. Voor ondernemers die een kraam huren, zit het bij de kraamhuur in.

Waarom een bijdrage?
We krijgen gelukkig regelmatig stoffen. Maar we moeten ook veel kopen, zoals alle fournituren. Daarnaast betalen we een flink bedrag aan huur voor ons Hanzeatelier. Ook moeten we soms kosten maken voor herstelwerkzaamheden en onderhoud van de naaimachines.

Spelregels

De kostuums zijn met zorg gemaakt en we hopen dat er zorgvuldig mee wordt omgegaan. Na het dragen graag de wasbare onderdelen wassen, velours en andere delicatere stoffen geruime tijd buiten hangen of laten stomen.

Is er toch iets misgegaan, meldt het dan bij terugbrengen, zodat we het kunnen herstellen.

Halen en brengen

Op de website staat een kalender waarin u aan kunt geven wanneer u uw kostuum wil komen passen. We werken met een kalender omdat u dan in rust uw kostuum uit kunt zoeken en kunt passen. Wij zorgen altijd dat er voldoende mensen aanwezig zijn om u hiermee te helpen. Ook als u nog niet weet wat u wil, nemen we de tijd om samen met u iets moois uit te zoeken.
Op de bon die u meekrijgt staan de dagen vermeld waarop de kleding terug gebracht dient te worden. Het is niet de bedoeling dat u kleding thuis bewaart voor een volgend jaar. Want de kostuums worden soms ook verhuurd.

Voor 2020 zijn de terugbrengdagen:

Dinsdag 16 juni van 18.30 tot 20.00 uur

Donderdag 18 juni van 18.30 tot 20.00 uur

Zaterdag 20 juni van 9.30 tot 12.00 uur

Dinsdag 23 juni van 18.30 tot 20.00 uur

Donderdag 18.30 tot 20.00 uur.