Middeleeuwse kostuums

Middeleeuwse kostuums

Al elf jaar is een twintigtal met name dames, bijna het hele jaar door bezig om prachtige kostuums te maken. Soms algemene kostuums, die altijd nodig zijn, vaak ook specifieke kostuums die bij het jaarlijks gekozen thema horen. Het resultaat mag er zijn! In de kelder van IJsselzicht hangen meer dan duizend attributen, waaronder ongeveer 600 kostuums en diverse middeleeuwse kledingstukken. Veelal gemaakt met ontvangen rollen stof.

Ook worden er hele mooie attributen van hout gemaakt. Het hele jaar door wordt gezocht naar het prachtigste hout, daarna wordt het gedroogd en verwerkt. Van leer en/of keramiek worden allerlei prachtige verkoopartikelen gemaakt.
Deze dames en enkele heren zijn onze “stille” creatieve krachten die meestal thuis aan het werk zijn en een paar keer per maand bij elkaar komen in IJsselzicht om de voortgang te bespreken en nieuwe ideeën uit te wisselen. Dit is ook sociaal gezien van grote waarde. Het is een hechte groep met enkele dames op hoge leeftijd.

Hoe kom ik aan een kostuum?
Een Middeleeuws feest zonder Middeleeuwse kleding? Dat kan natuurlijk niet! Ook dit jaar zijn er weer kostuums bij gekomen. Het kiezen wordt steeds moeilijker! Wil je naar het Hanzefeest komen? Je mag een afspraak maken via de kalender (zie bovenaan deze pagina).

Vrijwillige bijdrage particulieren
Voor verschillende groepen zijn verschillende afspraken gemaakt. Voor mensen die op het feest aanwezig willen zijn en graag in stijl rond willen lopen of voor mensen die een act opvoeren is het natuurlijk geweldig om in stijl het feest te beleven en Middeleeuwse kleding te dragen. Wij vragen hiervoor een kleine een kleine (vrijwillige) bijdrage. Als u zich afvraagt wat die gemiddeld is: De meeste mensen geven tussen € 10,00 – 20,00. Bij voorkeur ontvangen we de bijdrage bij het ophalen van het kostuum. Ook kunt u “vriend van het Hanzefeest” worden en gratis elk jaar een kostuum komen ophalen.

Bijdrage ondernemers
Ondernemers betalen een bedrag van € 15,00 per kostuum. Voor ondernemers die een kraam huren, zit het bij de kraamhuur in.

Waarom een bijdrage?
We krijgen gelukkig regelmatig stoffen. Maar we moeten ook veel kopen, zoals alle fournituren. Daarnaast betalen we een flink bedrag aan huur voor ons Hanzeatelier. Ook moeten we soms kosten maken voor herstelwerkzaamheden en onderhoud van de naaimachines.

Spelregels
De kostuums zijn met zorg en liefde gemaakt en worden door u ook hopen wij, met zorg en liefde gedragen. Het is belangrijk om er voorzichtig mee om te gaan. Sommige kostuums zijn van delicate stof. Hang de Kostuums na het evenement uit. Indien er bijvoorbeeld overhemden van katoen bij zijn, dan graag wassen op wolwasprogramma of laat het kostuum stomen.

Er kan natuurlijk altijd wat gebeuren. Graag horen wij dat, wat er mee gebeurd is, zodat we kunnen kijken of we het kunnen herstellen.

Halen en brengen
Op de website staat een kalender waarin u aan kunt geven wanneer u uw kostuum wil komen passen. We werken met een kalender omdat u dan in rust uw kostuum uit kunt zoeken en kunt passen. Wij zorgen altijd dat er voldoende mensen aanwezig zijn om u hiermee te helpen. Ook als u nog niet weet wat u wil, nemen we de tijd om samen met u iets moois uit te zoeken.

Op de bon die u meekrijgt staan de dagen vermeld waarop de kleding terug gebracht dient te worden. Het is niet de bedoeling dat u kleding thuis bewaart voor een volgend jaar. Want de kostuums worden soms ook verhuurd.